Reglement oudercommissie Gastouderbureau NL

Reglement oudercommissie Gastouderbureau NL

1. Begrip omschrijving

Centrale oudercommissie

De commissie, functionerend in het verband van de kinderopvangorganisatie, zoals beschreven in het huishoudelijk reglement oudercommissie.

Gastouder

Degene die gastouderopvang biedt.

Gastouderbureau

Een organisatie die, in samenwerking met de kinderopvangorganisatie, gastouderopvang tot stand brengt en begeleidt en door tussenkomst van wie de betaling van ouders aan gastouders geschiedt.

Houder

Degene die een kindercentrum of gastouderbureau exploiteert.

Kinderopvangorganisatie

Gastouderbureau NL, tw een koepelorganisatie waar meerdere gastouderbureaus bij zijn aangesloten.

Geschillencommissie

Instituut voor informatie, bemiddeling, advies en klachtenafhandeling door de geschillencommissie.

Leden

Leden van de oudercommissie.

Ouder

De bloed- of aanverwant in opgaande lijn of de pleegouder van een kind op wie de kinderopvang betrekking heeft.

Oudercommissie

De commissie, bedoeld als in artikel 1.58 van de Wet kinderopvang, functionerend in het verband van de kinderopvangorganisatie, gastouderbureau op een wijze zoals in dit reglement is beschreven.

2. Doelstelling

De oudercommissie stelt zich ten doel:

1. De belangen van de kinderen en de ouders van het gastouderbureau waar de oudercommissie aan verbonden is zo goed mogelijk te behartigen en de ouders te voor.

2. Het aanbevelen ten aanzien van kwaliteit.

3. Het behartigen van de belangen van de ouders van het gastouderbureau bij de directie en middel van de centrale oudercommissie (indien aanwezig).

3. Algemene procedures oudercommissie

1. Een houder van een gastouderbureau stelt voor elk door hem geëxploiteerd gastouderbureau een oudercommissie in die tot taak heeft hem aanbevelen over de aangelegenheden, genoemd in de Wet kinderopvang artikel 1.60 en artikel 2.17 (zie paragraaf 5 van dit reglement) (Wk art. 1.58 lid 1) Alleen voor startende oudercommissies: Voorafgaand aan de oprichting alle ouders door de houderactief uitgenodigd zich kandidaat te stellen voor de oudercommissie. Kandidaatstelling kan schriftelijk of mondeling geschieden

2. De leden van de oudercommissie worden gekozen uit en door bot wier kinderendoor tussenkomst van het gastouderbureau worden opgevangen (Wk art. 1.58 lid 4).

3. De oudercommissie bepaalt zelf haar werkwijze (Wk art 1.58 lid 6).

4. De oudercommissie beslist bij gros van stemmen (Wk art. 1.59 lid 5).

5. Indien in de oudercommissie één of meerdere vacatures zijn, blijft de oudercommissie te binden, mits de oudercommissie krachtig wordt doormeer dan één deksel.

6. Bij aftreding van alle leden van de oudercommissie draagt de houder zorg voor de verkiezing van een nieuwe oudercommissie (Wk art. 1.58 lid 1).

4. Samenstelling oudercommissie

1. Gastouders, personeelsleden, leden van het bestuur en leden van de directie van de kinderopvangorganisatie kunnen geen lid zijn van de oudercommissie, ook niet indienzij ouder zijn van een kind dat gebruik maakt van relevante treffend gastouderbureau (Wkart 1.58 deksel 3).

2. uitsluitend ouders, zoals omschreven in artikel 1 van dit reglement, kunnen lid zijn van de oudercommissie (Wk art 1.58 lid 2).

3. Maximaal één ouder per huishouden kan lid zijn van de oudercommissie.

4. De oudercommissie bestaat uit minimaal drie (wettelijk is vanaf 2 leden toegestaan) en maximaal zeven leden.

5.Totstandkoming en beëindiging van het lidmaatschap

1. Voorafgaand aan de oprichting worden ouders door de houder actief uitgenodigd zich kandidaat te stellen voor de oudercommissie. Kandidaatstelling kan schriftelijk of mondeling geschieden.

2. Tijdens een ouderavond waarbij alle ouders zijn uitgenodigd, worden de leden van de oudercommissie gekozen en vervolgens benoemd. Alle ouders worden vooraf geïnformeerd over de verkiezing en de kandidaatstelling. De verkiezing mag ook via een schriftelijke stam, waarbij aan alle ouders één stam is toegekend.

3. Indien er vacatures zijn in de oudercommissie dan roept de oudercommissie ouders op zich kandidaat te stellen; kandidaatstelling kan schriftelijk of mondeling geschieden.

4. Indien het aantal kandidaten het aantal beschikbare zetels niet overtreft, worden alle kandidaten op de eerstvolgende vergadering van de oudercommissie benoemd.

5. Indien zich meer kandidaten melden dan er zetels beschikbaar zijn, organiseert de oudercommissie een verkiezing.

6. Oudercommissieleden worden gekozen voor een periode van 2 jaar. Ze zijn onbeperkt herkiesbaar.

7. Ten minste een derde deel van de ouders kan de oudercommissie verzoeken om binnen twee weken een ouderavond te organiseren, waarbij ze het recht hebben om zelf onderwerpen op de agenda te plaatsen. Tijdens een dergelijke avond moet (en) (leden van) de oudercommissie aftreden als de gros van de ouders aanwezig is een groot deel van het vertrouwen in de oudercommissie opzegt. Een besluit besluit kan alleen genomen worden als het is opgevoerd op de van tevoren opgestelde agenda.

8. Het lidmaatschap van de oudercommissie bij periodiek aftreden, bij ontslagdoor oudercommissie, bij overlijden en wanneer de ouder geen kind meer heeft dat gebruik maakt van kinderopvang via het gastouderbureau.

9. Bij aftreding van alle leden van de oudercommissie draagt de houder zorg voor de verkiezing van een nieuwe oudercommissie

6.Werkwijze oudercommissie

De oudercommissie bepaalt zelf haar reglement. Het huishoudelijk reglement bevat geen regels die in strijd zijn met de Wet Kinderopvang bepaalt.

7. Adviesrecht oudercommissie

De houder van een gastouderbureau stelt de oudercommissie in ieder geval in de gelegenheid advies uit te brengen over elk voorgenomen besluit dat de organisatie treft zoals beschreven in artikel 1.60 van de Wet kinderopvang, waaronder:

1. De wijze waarop uitvoering wordt gegeven aan artikel 1.50, eerste lid, in het bijzonder het eerste pedagogisch beleid dat wordt uitgevoerd, volgens artikel 1.56, in het bijzonder het beleid dat wordt uitgevoerd naar het door de gastouder te voeren pedagogisch beleid, voedingsaangelegenheden van algemene aard en het algemene beleid op het gebied van opvoeding, veiligheid of gezondheid.

2. Wijziging van de prijs van kinderopvang.

3. Openingstijden.

4. Het aanbieden van voorschoolse educatie.

5. De vaststelling van een wijziging van een regeling inzake de behandeling van klachten als bedoeld in artikel 1.57b, eerste lid. De oudercommissie is bevoegd de houder ook verzoeken te aanbevelen over de onderwerpen in het eerste lid lid (Wk art. 1.60 lid 3).

8.Adviestraject oudercommissie

1. Van een advies (zoals bedoeld in de Wet kinderopvang artikel 1.60 lid 1) kan de houder slechts afwijken indien hij schriftelijk en gemotiveerd aangeeft dat het belang van de kinderopvang zich tegen het advies verzet (Wk art. 1.60 lid 2).

2. De verstrekte verstrekte tijdig en desgevraagd schriftelijk alle informatie die de oudercommissie voor de vervulling van haar taak redelijkerwijs nodig heeft (Wk art.1.60 deksel 5).

3. In het huishoudelijk reglement oudercommissie worden termijnen vastgesteld waarbinnen de houder en de oudercommissie geacht zijn te reageren.

9.Machtiging centrale oudercommissie

1. Een eventuele machtiging van de centrale oudercommissie door de oudercommissie wordt door de oudercommissie beschreven in het huishoudelijk reglement oudercommissie '.

2. In het huishoudelijk reglement is de oudercommissie vastgelegd wanneer de

oudercommissie de machtiging van de centrale oudercommissie kan intrekken.

10. Informeren oudercommissie

1. Na vaststelling door de toezichthouder van het inspectierapport, bedoeld in artikel1.63, eerste lid, bespreekt de houder van een gastouderbureau dit rapport met de oudercommissie.

2. De houder van een gastouderbureau brengt de mogelijkheid om geschillen aan de geschillencommissie voor te leggen op een oplossing voor de aandacht van de oudercommissie. (Wk. Art. 1.57.c)

11. Faciliteren oudercommissie

Afspraken over de facilitering van de oudercommissie worden in het 'huishoudelijk reglement oudercommissie' vastgesteld.

12. Geheimhouding oudercommissie

Afspraken over geheimhouding worden in het 'huishoudelijk reglement oudercommissie' vastgesteld.

13. Wijziging van het reglement

Wijziging van het reglement betaamt instemming van de oudercommissie (Wk art. 1.59 lid 5)

Het volledige Reglement Oudercommissie Gastouderbureau NL is te downloaden via de persoonlijke portal van de ouder na het inloggen via de website.