Reactie Gastouderbureau NL op het artikel in Tubantia

Ten eerste betreuren wij het dat de heer Wim Goorhuis van Tubantia niet de moeite heeft willen nemen om contact met ons op te nemen om de beweringen in zijn sensatie artikel te controleren op juistheid voor publicatie. Gastouderbureau NL kan onderbouwen dat het advies van deze GGD toezichthouder aan de Gemeente Hengelo niet correct is geweest. Het advies van de toezichthouder is o.a. gebaseerd; of de link van de website wel werkt, of een mailadres op de website correct staat weergegeven, of de sociale kaart wel op de website staat weergegeven. Alle documenten die dit aantonen zijn publiek ter inzage geweest op het Gemeentehuis van Hengelo.

Waar gaat het om?

Gastouderbureau NL/ Twente heeft een Bezwaar ingediend op een Besluit omdat het advies van de GGD Twente toezichthouder volgens Gastouderbureau NL/ Twente niet correct is.

Gastouderbureau NL zorgt ervoor dat haar aangesloten gastouders beschikken over een uitgebreide kennisbank, controleert op veiligheid en gezondheid en biedt pedagogische ondersteuning. Bij een GGD-inspectie is een kinderopvangorganisatie waaronder de gastouderopvang afhankelijk van de GGD toezichthouder in persoon. Bij diverse rechtszaken zijn kinderopvangorganisaties in het gelijk gesteld wegens het persoonlijk onjuist interpreteren van de Wet Kinderopvang (Wko) door een GGD toezichthouder. De houder van Gastouderbureau NL/ Twente is bij de overname inhoudelijk getoetst op haar kennis op alle domeinen. En met haar jarenlange ervaring als gastouder op alle punten positief geïnspecteerd. Dit staat weergegeven in het openbare GGD inspectierapport waarin staat dat de gastouder aan alle eisen voldoet.

Op het door een GGD toezichthouder opgemaakte inspectierapport neemt de Gemeente als opdrachtgever volgens de regels een Besluit. Daarna is mogelijk als kinderopvangorganisatie om formeel Bezwaar te maken tegen dit Besluit als deze het er niet mee eens is. Dan kan het volgens de geldende procedure behandeld worden door de bezwarencommissie van de Gemeente Hengelo.

Het gaat voornamelijk om linkjes, weergeven van mailadres en toevoegen van een regel aan Pedagogisch beleidsplan op de website. Dit wordt verzorgd door het hoofdkantoor en wat een vestiging niet zelf kan en mag aanpassen op de website.

Ouderrecht

Volgens de toezichthouder zou een link naar de inspectierapporten via de website niet werken. Tijdens de behandeling van het bezwaar is door de bezwarencommissie is aangetoond dat de link naar de rapporten wel degelijk werkt. Zowel via de vestigingspagina als via de kennisbank. Deze link is niet aangepast maar al jaren zichtbaar in de kennisbank die deze toezichthouder niet had geraadpleegd. Dezelfde linken zijn aan deze GGD toezichthouder aantoonbaar op 20 juni 2022 gemaild en met bevestiging door haar ontvangen.

Meldcode

Hier blijkt het te gaan om 1 punt; of een mailadres wel of niet correct is weergegeven op de website bij Meldcode onder rubriek; Vertrouwensinspecteur onderwijs. Volgens de GGD toezichthouder staat er een verkeerd mailadres op de sociale kaart, namelijk die van GGD Twente. Dit punt is door de Gemeente tijdens de zitting ontkracht. Er hoeft geen mailadres bij te staan. Ook de sociale kaart staat al jaren ongewijzigd op de kennisbank die de GGD Twente toezichthouder niet had geraadpleegd. Door de Bezwarencommissie is tijdens de zitting vastgesteld dat deze voor iedereen inzichtelijk is en staat weergegeven in de kennisbank.

Pedagogisch beleidsplan

Hier blijkt het te gaan om 1 punt, wat volgens de GGD Twente toezichthouder de extra aandacht is voor kinderen onder de 3 jaar betekenen. Dit heeft betrekking op de veiligheid en gezondheid. Bij jonge kinderen zijn er extra maatregelen zoals stopcontactbeveiligers, raamdecoratie, traphekjes etc. Tijdens de behandeling van het bezwaar heeft de Gemeentelijke ambtenaar afdeling handhaving kinderopvang voor de Bezwarencommissie verklaard dat deze ook met pedagogiek het volste vertrouwen heeft in de houder na gevoerde gesprekken hierover. De houder is zelf werkzaam geweest als gastouder en voldoet aan alle wettelijke eisen. De GGD Twente toezichthouder heeft de Gemeente onjuist geïnformeerd en erkent, dat de door haar persoonlijk gestelde opleidingseisen voor een houder onwettig zijn, deze eisen bestaan helemaal niet. Ook heeft de GGD toezichthouder verklaard op een vraag van de Bezwarencommissie, dat er geen standaard toetsingsdocument is met bijvoorbeeld vragen waarop je kunt controleren. De GGD-toezichthouder bepaald zelf de vragen en deze worden niet weergegeven in het inspectierapport.

Mochten er vragen zijn n.a.v. dit artikel? Neem gerust contact met ons op. 

In de bijlage hebben wij de zienswijze toegevoegd die de GGD-Twente toezichthouder niet in haar inspectierapport naar de Gemeente heeft willen plaatsen.

 UPDATE:

De Gemeente heeft er zoals afgesproken tijdens de behandeling van het bezwaar, het vertrouwen in de houder en aangegeven de opdracht te willen gegeven tot een nader onderzoek waarbij de domeinen op de punten die negatief waren beoordeeld opnieuw zullen worden geïnspecteerd. Hier staat Gastouderbureau NL achter nu tijdens de zitting is vastgesteld dat het kleine punten betreft. De bezwarencommissie heeft daarop het bezwaar als ongegrond verklaard. Bij dit onderzoek was ook de inspecteur aanwezig die de gastouder tijdens het onderzoek in 2022 op dezelfde afgekeurde domeinen in 2022 heeft goed gekeurd. De domeinen zijn wederom besproken en zoals verwacht als positief beoordeeld. Hiermee is het advies van de GGD aan de gemeente op de handhaven, gewijzigd naar Niet handhaven. Gastouderbureau NL was als toehoorder aanwezig, de gesprekken waren open en constructief waarbij voor alle partijen er positief wordt gekeken naar de toekomst.

 

Bijlagen