Lijst van giftige planten, bomen en struiken


Voorkomen is beter dan genezen. Let dus goed op dat de planten in huis waar je kind makkelijk bij kan niet giftig zijn, of liever, haal ze helemaal niet in huis of zet je niet in de tuin. Wil je toch graag een plant hebben met giftige eigenschappen zet hem dan ver buiten het bereik van kinderen. Zet je een plant hoog op een kast, bedenk dan dat de blaadjes er af kunnen vallen en op de grond terecht komen waar je kind alsnog bij kan.

Als kinderen met een kamerplant spelen of in hun mond stoppen zal er in eerste instantie niet veel gebeuren. Maar als ze er veel van eten, dan is dit bijna altijd schadelijk. Kamer- en sierplanten zijn namelijk niet om te eten en in het algemeen kun je dan ook stellen dat alle kamerplanten ongezond zijn als iemand daar veel van eet.

Er zijn echter ook bepaalde planten waar men extra op moet letten, omdat die ook bij kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Je kind kan gaan braken en ziek worden.

Symptomen vergiftiging door plant

Als je kind van een giftige kamerplant of tuinplant gegeten heeft kun je dat aan een aantal symptomen herkennen. Het kind kan dan last hebben van:

  • Braken of overgeven
  • Diarree of buikloop
  • Buikpijn
  • Gebrek aan eetlust
  • Bleke tong en tandvlees
  • Zwellingen in mond en keel
  • Stuiptrekkingen
  • Wat te doen bij vergiftiging door planten

Heeft je kind toch van een giftige plant gegeten, of heeft je kind een van de hier genoemde symptomen, probeer dan te achterhalen van welke plant uw kind gegeten heeft. Wacht niet, raadpleeg altijd direct een arts. Gaat het om een dodelijke plant, bel direct 112. Neem als het kan een stukje van de plant of struik mee zodat bepaald kan worden om welke plant het gaat.

In de bijlage een lijst van Nederlandse giftige planten geeft een opsomming van giftige en wijdverbreid in het wild in Europees Nederland of als landbouwgewas voorkomende planten. De lijst is gebaseerd op statistieken van geregistreerde vergiftigingen (van vooral kinderen).Sommige planten in de lijst hebben ook niet-giftige delen (bijvoorbeeld vruchten) of kunnen in beperkte hoeveelheden of gekookt veilig gegeten worden, maar als ze daarnaast ook tot vergiftigingen leiden zijn ze toch opgenomen.

Bijlagen