Gastouderbureau NL/ Friesland: Meldcode + Sociale kaart


 


Gastouderbureau NL/Friesland en de Meldcode Kindermishandeling

Gastouderbureau NL/Friesland is een toonaangevende organisatie die zich inzet voor de veiligheid en het welzijn van kinderen in Friesland. Als gastouderbureau begrijpen we het belang van een veilige en gezonde omgeving voor kinderen, waarin ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Daarom hechten we veel waarde aan het naleven van de Meldcode Kindermishandeling.

De Meldcode Kindermishandeling is een wettelijk kader dat professionals, waaronder gastouders, verplicht om signalen van kindermishandeling serieus te nemen en hier adequaat op te reageren. Bij Gastouderbureau NL/Friesland zorgen we ervoor dat al onze gastouders bekend zijn met de Meldcode en de stappen die zij moeten nemen als zij vermoedens hebben van kindermishandeling.

Onze gastouders worden getraind in het herkennen van signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling. Dit stelt hen in staat om alert te zijn op mogelijke risico's en in te grijpen als dat nodig is. Zodra een gastouder een vermoeden heeft van kindermishandeling, moedigen wij hen aan om de stappen van de Meldcode te volgen. Deze stappen omvatten het in kaart brengen van signalen, overleggen met een deskundige collega, het raadplegen van Veilig Thuis (het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling), het wegen van het geweld of de verwaarlozing, en tot slot het beslissen over zelf hulp bieden of melden.

Bij Gastouderbureau NL/Friesland hebben we een duidelijk protocol opgesteld voor het omgaan met situaties waarin de Meldcode Kindermishandeling van toepassing is. Dit protocol biedt richtlijnen en ondersteuning aan onze gastouders tijdens het proces van signalering, actie en mogelijke melding. We zorgen ervoor dat onze gastouders zich gesteund voelen en weten dat ze op onze organisatie kunnen vertrouwen voor advies en begeleiding.

Naast het naleven van de Meldcode Kindermishandeling, werken we bij Gastouderbureau NL/Friesland ook aan het bieden van een uitgebreide sociale kaart van Friesland. We begrijpen dat gastouders, naast het bieden van een veilige omgeving, ook geïnformeerd moeten zijn over de beschikbare hulpbronnen en ondersteunende diensten in hun regio.

Onze sociale kaart van Friesland omvat een overzicht van relevante instanties, zoals Veilig Thuis, lokale jeugdzorgorganisaties, gezondheidszorgprofessionals en andere betrokken instanties die kunnen helpen bij het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van kinderen. Door deze informatie toegankelijk te maken voor onze gastouders, bieden we hen de middelen om snel en effectief te handelen wanneer dat nodig is.

Gastouderbureau NL/Friesland is vastberaden om kindermishandeling te voorkomen en een veilige omgeving te creëren voor alle kinderen in Friesland. Door de Meldcode Kindermishandeling na te leven en te zorgen voor een uitgebreide sociale kaart, werken we samen met onze gastouders om ervoor te zorgen dat kinderen de zorg en bescherming krijgen die ze verdienen.

In de bijlage staat het volledige document weergegeven

Bijlagen