Gastouderopvang inschrijven bij de Kamer van Koophandel?


Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) als gastouder biedt diverse voordelen:

Professionaliteit en Geloofwaardigheid: Inschrijving bij de KvK geeft je onderneming een officiële status, wat vertrouwen wekt bij ouders die op zoek zijn naar een betrouwbare gastouder. Het toont aan dat je een serieuze professional bent.

Fiscale Voordelen: Als zelfstandig ondernemer kun je gebruikmaken van fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-vrijstelling. Dit kan leiden tot belastingvoordelen voor je onderneming.

Recht op Ondernemersaftrek: Ondernemers die aan de criteria voldoen, hebben recht op verschillende ondernemersaftrekken, wat je belastingverplichtingen kan verminderen.

Zelfstandigheid: Als zelfstandige gastouder kun je je eigen tarieven bepalen en flexibele opvangtijden aanbieden aan ouders, wat je meer controle geeft over je onderneming.

Professionele Ontwikkeling: Inschrijving bij de KvK moedigt professionele ontwikkeling aan. Je kunt bijvoorbeeld cursussen en trainingen volgen om je vaardigheden te verbeteren, wat je diensten als gastouder kan verbeteren.

Betere Toegang tot Financiële Diensten: Als KvK-geregistreerde ondernemer heb je gemakkelijker toegang tot zakelijke bankrekeningen, leningen en andere financiële diensten die specifiek voor ondernemers beschikbaar zijn.

Professionele Erkenning: Inschrijving bij de KvK geeft je onderneming een professionele erkenning, waardoor je meer serieus wordt genomen in de zakelijke wereld.

Netwerkmogelijkheden: Als KvK-geregistreerde gastouder heb je toegang tot verschillende netwerkevenementen en workshops die je kunnen helpen bij het opbouwen van waardevolle zakelijke relaties.

Door je in te schrijven bij de KvK, geef je je gastouderonderneming een solide basis en maak je optimaal gebruik van de voordelen die het zelfstandig ondernemerschap met zich meebrengt.

Voordat je je eigen onderneming start en je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KVK), zijn er een aantal dingen die je moet weten en regelen.

Voordat je je inschrijft bij KVK:

Het urencriterium heeft bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen. Meestal voldoe je aan dit criterium als je aan de volgende twee voorwaarden voldoet:

  1. Je besteedt in het kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan je onderneming(en). Als je je werk als ondernemer onderbrak vanwege zwangerschap, tellen de niet-gewerkte uren over een totaal van 16 weken toch mee als gewerkte uren.
  2. Je moet meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden, bijvoorbeeld in loondienst.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

  • Alle uren die je besteedt aan je onderneming tellen mee voor het urencriterium. Dit omvat niet alleen de uren die je in rekening brengt bij je klanten. Tijd die je besteedt aan activiteiten zoals het maken van offertes, het bijhouden van je administratie, het ontwikkelen van je zakelijke website, het schoonmaken, boodschappen doen voor je opvang, het volgen van cursussen (inclusief reistijd), worden allemaal meegeteld voor het urencriterium.
  • Het is belangrijk dat je de hoeveelheid tijd die je aan je onderneming besteedt aannemelijk kunt maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van je agenda, offertes, urenbriefjes, het bijhouden van kilometers en facturen.

Het is essentieel om een goede administratie bij te houden om te kunnen aantonen dat je aan het urencriterium voldoet. Op die manier kun je optimaal gebruikmaken van de fiscale voordelen die het urencriterium met zich meebrengt.

 

  • Moet je je inschrijven? Check eerst of je echt als ondernemer wordt gezien door de KVK. Dit kan je doen via de "Moet ik mijn bedrijf inschrijven bij KVK?" tool op hun website.
  • Uitkering: Als je een uitkering ontvangt, bijvoorbeeld vanwege arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, moet je eerst toestemming vragen aan je uitkeringsinstantie voordat je je eigen bedrijf mag starten. Als je je zonder toestemming inschrijft, loop je het risico dat je uitkering wordt verminderd.
  • Vergunningen: Controleer of je specifieke vergunningen of diploma's nodig hebt voor jouw bedrijf. Sommige beroepen, zoals in de horeca, beveiliging, of taxibranche, vereisen speciale vergunningen om een bedrijf te beginnen.
  • Bedrijfslocatie: Denk na over waar je je bedrijf wilt vestigen. Veel starters beginnen vanuit huis. Check bij je gemeente of dit is toegestaan. Als je vanuit een huurwoning start, vraag dan toestemming aan je huisbaas.
  • Afspraak maken: Maak online een afspraak bij een van de KVK-kantoren om je bedrijf in te schrijven.
  • Huurcontract: Als je een bedrijfsruimte huurt, zorg ervoor dat je je huurcontract meeneemt naar je afspraak bij KVK.

Na je inschrijving bij KVK:

  • Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer: Binnen twee weken na je inschrijving bij KVK ontvang je per post twee nummers van de Belastingdienst: je btw-identificatienummer voor communicatie met klanten en leveranciers, en je omzetbelastingnummer voor communicatie met de Belastingdienst.
  • Btw-aangifte: Als gastouder ben je meestal niet BTW-plichtig. Maar zelfs als je geen btw in rekening hebt gebracht, moet je nog steeds btw-aangifte doen. Dit doe je meestal elk kwartaal.
  • Aangifte inkomstenbelasting: Elk jaar moet je aangifte inkomstenbelasting doen als ondernemer.
  • Administratie: Houd je administratie minstens zeven jaar bij, dit is verplicht voor ondernemers.
  • eHerkenning: Soms heb je eHerkenning nodig, bijvoorbeeld als je een andere rechtsvorm hebt dan een eenmanszaak, of als je subsidies of vergunningen wilt aanvragen. Je kunt eHerkenning aanschaffen zodra je je KVK-nummer hebt.
  • AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming): Zorg ervoor dat je bedrijf voldoet aan de AVG-wetgeving, die gaat over de bescherming van persoonsgegevens.

Handige zaken om te regelen na je inschrijving:

  • Uurtarief: Bepaal je uurtarief voor je diensten.
  • Verzekeringen: Denk aan bedrijfsverzekeringen om je bedrijf te beschermen tegen risico's.
  • Kleineondernemersregeling (KOR): Als je jaarlijkse omzet minder is dan 20.000 euro, kijk dan of je in aanmerking komt voor de KOR. Dit kan je vrijstellen van omzetbelasting.
  • Pensioen: Onderzoek hoe je pensioen kunt opbouwen als ondernemer, zodat je ook na je pensioen genoeg inkomen hebt.
  • Algemene voorwaarden: Stel algemene voorwaarden op, zodat duidelijk is wat de rechten en plichten zijn van jou en je klanten.
  • Offerte en factuur: Maak sjablonen voor je offertes en facturen, zodat je deze gemakkelijk kunt aanpassen voor verschillende klanten.
  • Zakelijke rekening: Overweeg het openen van een zakelijke rekening om zakelijke en privé transacties gescheiden te houden.
  • Veiligheid: Let op je veiligheid; je bent nu als ondernemer voor iedereen vindbaar. Neem maatregelen om ongewenste commerciële benaderingen en fraude te beperken.

Succes met je  onderneming!

 

Bijlagen