Het Ontstaan en Ontwikkeling van Gastouderbureau NL


Oprichting en Initiële Fase

Gastouderbureau NL werd opgericht in 2016 nadat Cees en Inge Klarenbeek gestopt waren met hun onderneming gastouderbureau ViaViela Leeuwarden (2006-2016). Vanaf de oprichting van de formule Gastouderbureau NL en hun onderneming Gastouderbureau NL/ Friesland konden zij de behoefte aan kleinschalige, flexibele, persoonlijke en voordelige kinderopvang die aansloot bij de individuele behoeften van ouders en gastouders hun persoonlijke invulling geven.

Beginjaren en Groei

In de beginjaren richtte Gastouderbureau NL zich op het opbouwen van een netwerk van gekwalificeerde gastouders. Het bureau stelde hoge eisen aan de pedagogische kwaliteiten en het zorgniveau van de gastouders. Dit stelde ouders in staat om hun kinderen met een gerust hart toe te vertrouwen aan de zorg van deze professionals. Al snel groeide het aantal gastouders en gezinnen dat zich aansloot bij het bureau, waardoor de vraag naar gastouderopvang toenam.

Professionaliteit en Kwaliteit

Vanaf het begin heeft Gastouderbureau NL sterk de nadruk gelegd op professionaliteit en kwaliteit tegen een gunstig tarief. Dit kwam tot uiting in de zorgvuldige selectie van gastouders, regelmatige bijscholing en ondersteuning van zowel gastouders als ouders. Het bureau biedt een uitgebreid opleidingsprogramma aan voor gastouders, dat niet alleen pedagogische vaardigheden omvatte, maar ook EHBO-cursussen en trainingen in communicatie en ontwikkeling van kinderen. Deze voortdurende investering in kwaliteit zorgt ervoor dat Gastouderbureau NL zich kan onderscheiden van andere gastouderbureaus.

Wet- en Regelgeving

In de loop der jaren moest Gastouderbureau NL zich aanpassen aan veranderende wet- en regelgeving binnen de kinderopvangsector. De Wet Kinderopvang, ingevoerd in 2005, stelde nieuwe eisen aan gastouderopvang, waaronder registratie en toezicht door de GGD. Gastouderbureau NL speelde een actieve rol in het informeren en ondersteunen van gastouders bij het voldoen aan deze nieuwe regels. Door proactief in te spelen op veranderingen in de regelgeving, wist het bureau niet alleen te voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook het vertrouwen van ouders te behouden. Ook zijn de aangesloten gastouders al voorbereidt op de verbeterde kwaliteitseisen voor 2025.

Digitalisering en Innovatie

Met de opkomst van digitalisering heeft Gastouderbureau NL zich steeds verder ontwikkeld. Het bureau introduceerde een online platform waar ouders en gastouders gemakkelijk met elkaar in contact kunnen komen en administratieve zaken kunnen regelen. Dit platform maakte het mogelijk om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen en zorgde voor een efficiëntere werkwijze. Daarnaast werd er geïnvesteerd in innovatieve communicatiemiddelen, zoals een gratis profielpagina voor gastouders waarop ouders kunnen reageren en digitale dossiers, waardoor de transparantie en communicatie tussen ouders, gastouders en het bureau verbeterde.

Huidige Status en Toekomstvisie

Vandaag de dag is Gastouderbureau NL een van de toonaangevende gastouderbureaus in Nederland. Met een breed netwerk van gastouders en een grote diversiteit aan gezinnen blijft het bureau zich inzetten voor hoogwaardige, persoonlijke en flexibele kinderopvang. De focus ligt nog steeds op kwaliteit, professionaliteit en klantgerichtheid.

Voor de toekomst heeft Gastouderbureau NL de ambitie om verder te groeien en zich aan te passen aan de veranderende behoeften van gezinnen. Het bureau blijft investeren in digitalisering en innovatie. Zo wil Gastouderbureau NL een veilige, stimulerende en liefdevolle omgeving blijven bieden voor alle kinderen die aan hun zorg worden toevertrouwd.

Hoger inkomen voor de gastouder

Door de voordelige bureaukosten van Gastouderbureau NL kan de gastouder een hoger uurtarief hanteren binnen de maximale kinderopvangtoeslag. Een gastouder bij Gastouderbureau NL bepaald altijd het eigen uurtarief. In 2024 is het gemiddelde uurtarief van de aangesloten gastouders tussen de € 7,00 / € 7,60. Met onze eigen ontwikkelde gastoudercalculator kunnen ouders en gastouders eenvoudig berekenen wat de netto kinderopvangkosten zijn. Maar ook wat een verhoging van het uurtarief van de gastouder vaak maar een geringe verhoging voor de ouder is.