Fiscaal en juridisch


Gastouderbureau NL ondersteunt gastouders ook fiscaal en juridisch. Dit doen wij in samenwerking met diverse landelijke organisaties. Ook dit zijn belangrijke aspecten in het gastouderschap die vaak onderbelicht zijn.

Gastouders die voldoen aan de eisen van de Belastingdienst kunnen als ondernemer aangemerkt worden. Als ZZP-gastouder mag je op de jaarwinst 'ondernemersaftrekposten' in mindering brengen. Dit levert een belastingvoordeel van enkele euro's op.

Zelfstandig Ondernemerschap

Gastouders die voldoen aan de criteria van de Belastingdienst kunnen ervoor zorgen dat als ondernemer erkend kan worden. Ondernemers hebben meer fiscale voordelen zoals het recht op ondernemersaftrek (oa zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-vrijstelling). Op jaarbasis kan dit enkele euro's belastingvoordeel opleveren.

Beoordeling door de belastingdienst

Voor de beoordeling let de Belastingdienst op diverse zaken zoals:

 • Maak je winst met je gastouderopvang?
 • Streef je naar om voor meerdere vraagouders te werken?
 • Kan je aantonen hoeveel uren je bent bent in de onderneming?
 • Heb je voldoende vermogen om te kunnen investeren in je onderneming?
 • Loop je ondernemersrisico?
 • Sluit u zelfstandig overeenkomsten af?
 • Is er aantoonbare zelfstandigheid ten onrechte van je Gastouderbureau?
 • Doe je aan promotie en maak je reclame?
 • Ben je ingeschreven bij de KvK?
 • Heb je een (ondernemers) verzekering afgesloten?
 • Kun je je eigen uurtarief bepalen?

Incasso

Iedere onderneming heeft er mee te maken: de niet betalende klant, oftewel de dubieuze debiteur. Om je dubieuze debiteuren goed en hard aan te pakken, zonder je goede klanten te verliezen, is het van belang dat je een strak, duidelijk doch rechtvaardig debiteurenbeleid aanbiedt. Wij kunnen als geen ander van dienst zijn bij het opzetten van dit traject, maar tevens van een tot een uitvoering hiervan. Of het nu gaat om het versturen van herinneringen, het in gang zetten van een incassotraject, het leggen van beslag, het starten van een gerechtelijke procedure of het aanvragen van het faillissement van uw dubieuze debiteur, staan wij achter je. Ons incassobureau werkt op No Cure - No Pay basis. Dit betekend dat de kosten bij de ouder in rekening wordt gebracht. Gastouderbureau NL verzorgt de aanvraag van de incasso opdracht voor je.

Hoe werkt het

Na signalering door ons van een stornering van een automatische betaling wordt contact opgenomen met de klant. Wij zullen de klant verzoeken om per omgaande de factuur aan de gastouder te voldoen. Indien de klant hier geen gehoor gehoor zullen wij de vordering namens de gastouder ter incasso overdragen. Dit is voor aangesloten gastouders geheel kosteloos. Indien de klant niet binnen de gestelde termijn zal de incasso worden voorgedragen aan het gerecht. Hierover zal eerst contact worden opgenomen met de gastouder omdat er kosten aan zijn verbonden. Als gastouder woord je op de hoogte gehouden over de status van je vordering en de correspondentie. Zo kan jij je concentreren op je opvang.