Ben ik als gastouder in loondienst?


Een gastouder is niet in loondienst, maar eerder zelfstandig ondernemer met of zonder Kamer van Koophandel inschrijving. Gastouders bieden vaak kinderopvang aan huis en werken meestal als zelfstandige professionals.

  1. Zelfstandigheid: Gastouders hebben een eigen kinderopvang als onderneming en kunnen als zelfstandige worden beschouwd. Ze kunnen hun eigen tarieven bepalen, werktijden vaststellen en hebben doorgaans de vrijheid om zelf hun werkzaamheden te organiseren. Hiervoor is een inschrijving bij de kamer van Koophandel niet noodzakelijk.
  2. KvK-inschrijving: Veel gastouders zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) als zelfstandig ondernemer. Dit is fiscaal aantrekkelijk omdat je dan minder belasting hoeft af te dragen. Er zijn wel eisen aan de inschrijving bij de kamer van Koophandel. Klik HIER voor meer informatie.
  3. Eigen verantwoordelijkheid: Gastouders dragen zelf de verantwoordelijkheid voor hun eigen bedrijfsvoering, zoals het aantrekken van klanten, het regelen van verzekeringen en het bijhouden van administratie. Gastouderbureau NL helpt hierbij.
  4. Aansprakelijkheid: In veel gevallen zijn gastouders zelf aansprakelijk voor hun handelen en voor de kinderen die zij opvangen. Daarom is een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering belangrijk. De particuliere aansprakelijkheidsverzekering (vroeger WA) dekt deze schade niet

Het is belangrijk voor zowel de gastouder als degene die de kinderopvang regelt, om de specifieke overeenkomsten en belastingregels in hun situatie te begrijpen en te volgen. Gastouderbureau NL helpt hier persoonlijk bij.