Belastingvrij inkomen


Belastingvrij inkomen

Een belastingvrij inkomen is mogelijk door de samenhang van belastingtarieven, fiscale heffingskortingen van de Belastingdienst. Je inkomen is belastingvrij als deze niet te hoog is. Je hoeft dan geen loonbelasting en inkomstenbelasting af te dragen. Als dit het enige inkomen dan is dit geen belemmering voor de uitbetaling van zorgtoeslag, huurtoeslag of andere fiscale toeslag. Het belastingvrije inkomen is niet te hoog voor student en verliest daardoor de studiefinanciering niet. In 2021 ligt de grens voor een belastingvrij inkomen op ongeveer € 8.450,00.

Het belastingvrije inkomen is sinds 2001 mogelijk door 4 hoofdzakelijke elementen;

  • De Tarieven
  • De belastingschijven
  • De heffingskortingen
  • De aftrekposten

Als je een loon verdient in een baan of bijbaan betaal je loonbelasting. Tegelijkertijd zijn er heffingskortingen waarop je recht hebt. Als je werkt heb je recht op arbeidskorting en de algemene heffingskorting. Als je deze in mindering brengt op de af te dragen belasting dan betaal je geen belasting en ontvang je ook geen belasting terug. Dit is de belastingvrije voet

€ 8.450,00 Belastingvrije voet 2021 

Het totale inkomen in een jaar telt voor de belastingheffing. Als je met een baan, bijbaan of extra baan de belastingvrije voet overschrijdt dan ga je per saldo inkomstenbelasting betalen. Vooraf brengt je de aftrekposten in mindering zoals giften, hypotheekrente en de onkosten die je maakt voor je werk. Hierdoor betaal je minder belasting. Bij de aangifte inkomstenbelasting blijkt of je belasting moet betalen of dat je belasting terug krijgt.

Algemene heffingskorting

Deze korting (zogenaamde aanrechtsubidie) voor de minstverdienende partner die via het inkomen van de partner wordt verrekend is de overheid aan het afbouwen.  In de meeste gevallen ontvang je deze heffingskorting alleen nog wanneer je een eigen arbeidsinkomen hebt. Hierdoor wordt het betreden van de arbeidsmarkt aantrekkelijker.

 

(disclaimer Gastouderbureau NL heeft bovenstaand advies samengesteld uit diverse bronnen, hieraan kunnen geen rechten worden ontleed)