Wetsvoorstel verbeteren Kwaliteitseisen gastouderopvang vanaf 2025


Gastouderbureau NL hanteert al jaren voor haar gastouders de voorgestelde maatregelen om kwaliteit gastouders te waarborgen.

In het wetsvoorstel worden 4 pedagogische basisdoelen, die nu al gelden voor kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang, opgenomen in de wet voor gastouders. Deze doelen zijn: emotionele veiligheid voor het kind bieden, persoonlijke en sociale kwaliteiten bevorderen en normen en waarden overbrengen. Ook wordt er een maximum gesteld aan 2 gastouderbureaus waarbij een gastouder kan zijn aangesloten. Tot slot wordt een pedagogisch beleidsmedewerker geïntroduceerd die gastouders pedagogisch coaching zal bieden.

In een zogeheten algemene maatregel van bestuur worden nog een aantal eisen uitgewerkt. Zo moeten gastouders zelf een pedagogisch werkplan opstellen en jaarlijkse aan hun ontwikkeling blijven werken. Ook wordt het voor alle gastouders verplicht om een achterwacht te regelen die, in het geval van calamiteiten, binnen 15 minuten ter plaatse kan zijn.

Bij Gastouderbureau NL zorgen wij ervoor dat de aangesloten gastouders al voldoen aan deze extra voorgestelde kwaliteitseisen. Ook bieden onze pedagogisch medewerkers ondersteuning voor gastouder en ouder.

  • ACHTERWACHT; 

Bij Gastouderbureau NL hanteren wij bij iedere aangesloten gastouder een achterwacht vanaf 1 kind (momenteel wettelijk vanaf 4 kinderen) die binnen 15 minuten aanwezig is.

Hiermee voldoen al onze gastouders aan de voorgestelde wijziging.

  • BIJSCHOLING;

Bij Gastouderbureau NL volgen gastouders gratis permanente bijscholing met een groot aanbod in cursussen. Hierbij werken wij samen met KennisNetwerk-GastouderOpvang (KNGO). Zo kunnen onze aangesloten gastouders zelf bepalen welke cursus ze willen volgen.

Hiermee voldoen al onze gastouders aan de voorgestelde wijziging.

  • PERSOONLIJK PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN;

Gastouderbureau NL heeft voor haar aangesloten gastouders een eenvoudige vragenlijst met voorbeelden opgesteld. Met het invullen van deze vragen ontstaat het persoonlijke beleidsplan voor gastouders met daarin de 4 pedagogische basisdoelen die ook in het Pedagogisch beleidsplan van Gastouderbureau NL zijn verwerkt.

Hoe toon je als gastouder deze kennis aan?

Op een door Gastouderbureau NL gratis aangeboden leuke en leerzame binnen of buitenactiviteit van het Pedagogisch Boomhuis staat gelijk weergegeven welke pedagogische basisdoelen je hierbij hebt toegepast.

Hiermee voldoen al onze gastouders aan de voorgestelde wijziging.

  • GEKOPPELD BIJ MAXIMAAL 2 GASTOUDERBUREAUS;

Dit is alleen van toepassing bij nieuwe koppelingen vanaf 2025. Alle koppelingen meerdere gastouderbureaus voor 1 januari 2025 blijven ongewijzigd. Gastouders kiezen voor een koppeling bij Gastouderbureau NL omdat door de voordelige bureaukosten een hoger inkomen  mogelijk is binnen de maximale kinderopvangtoeslag. Daarnaast een vast contactpersoon, deskundig, en pedagogische ondersteuning.

Wil je meer informatie of uitleg? Neem gerust contact op met de vestiging in de buurt.

Bijlagen