Brandweerlieden en verpleegkundigen kunnen hun kinderen niet altijd kwijt op een gewone kinderopvang als ze onregelmatig werken. Gastouderlocaties bieden wel flexibele vormen van opvang, maar het aantal gastouders is sinds 2019 bijna gehalveerd.
"Met de huidige personeelstekorten hebben we alle handen nodig in de kinderopvang", schrijft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) in een brief aan de Tweede Kamer. Met een aantal maatregelen hoopt hij dat de uitstroom en de instroom "meer in balans komen, zodat er voldoende aanbod blijft van gastouders".
Zo wordt 50 tot 90 procent van de opleidingskosten voor gastouders straks vergoed. Dat kan bijvoorbeeld de mbo-opleiding tot pedagogisch medewerker zijn. Verder moet worden geschaafd in de regels voor gastouders. Zij stoppen vaak door toenemende regeldruk, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.
Ook spelen financiƫn mee bij de keuze van gastouders om ermee te stoppen. "Brancheorganisaties gaan gastouders actief ondersteunen bij het bepalen van hun tarieven", schrijft Nobels ministerie. "Veel gastouders hanteren nu een tarief op of onder de maximale uurprijs", licht een woordvoerder toe. Dat blijkt niet altijd genoeg te zijn.
'Begint op sterfhuisconstructie te lijken'
Nysa, de brancheorganisatie voor gastouders, staat "volledig" achter de maatregelen van het kabinet, al zegt een woordvoerder niet te weten of het genoeg is om de beroepsgroep te redden. "In maart waren er nog maar 14.943 gastouders. Het begint op een sterfhuisconstructie te lijken."
Een van de bedreigingen die Nysa ziet is dat woningcorporaties geen gastouderlocaties meer in sociale huurwoningen willen, omdat dat onder bedrijfsmatige activiteiten valt. "Dat zorgt voor uitstroom van gastouders en voor minder nieuwe aanwas", zegt de woordvoerder.
Er gaan nog zo'n 75.000 kinderen naar een gastouder toe. De overheid vergoedt per kind maximaal 8,10 euro per uur. In de reguliere kinderopvang is dat 10,71 euro.