Regeling Dienstverlening aan Huis voor Nanny Gastouderopvang


Wanneer je als ouder een nanny in dienst neemt via nanny-kinderopvang.nl, valt deze vorm van opvang onder de Regeling Dienstverlening aan Huis. Dit is een wettelijk kader dat het mogelijk maakt om huishoudelijk personeel (waaronder een nanny) in dienst te nemen met minder administratieve lasten. Tegelijkertijd biedt het belangrijke rechten en bescherming aan de nanny als werknemer.

Wat houdt de regeling in?

De regeling geldt wanneer een nanny:

  • Maximaal 3 dagen per week bij één gezin werkzaam is, ongeacht het aantal gewerkte uren per dag.
  • Werkt in de privéwoning van de ouder(s).

Let op: zodra de nanny meer dan 3 dagen per week werkt bij één gezin, vervalt deze regeling en ben je als ouder verplicht loonbelasting en sociale premies af te dragen.

Rechten van de nanny onder deze regeling

Als werkgever moet je rekening houden met de volgende wettelijke verplichtingen:

 Maximaal aantal werkdagen

Een nanny mag maximaal 3 dagen per week werken bij één gezin. Dit voorkomt de verplichting tot het afdragen van loonheffingen en sociale premies.

 Maximaal aantal werkuren

Een werkdag mag maximaal 12 uur duren. Bij een werkdag van meer dan 10 uur is de nanny wettelijk recht op minimaal 45 minuten pauze.

 Wettelijk minimumloon

De nanny heeft recht op ten minste het wettelijk minimumloon, gebaseerd op een werkweek van 36 uur.

 Vakantietoeslag

De nanny heeft recht op 8% vakantietoeslag over het loon. Deze toeslag is doorgaans opgenomen in het afgesproken uurtarief, tenzij anders schriftelijk overeengekomen.

 Doorbetaling tijdens vakantie

De nanny heeft recht op doorbetaling van vier keer het gemiddeld aantal gewerkte uren per week aan vakantiedagen. Ook dit is meestal verdisconteerd in het uurtarief.

 Verlof

De nanny heeft recht op verlof op basis van de Wet Arbeid en Zorg, waaronder ouderschapsverlof en calamiteitenverlof. Valt een nationale feestdag op een reguliere werkdag? Dan moet de nanny volledig worden doorbetaald.

 Doorbetaling bij ziekte

Bij ziekte van de nanny ben je als ouder verplicht om tot maximaal 6 weken 70% van het loon door te betalen. Dit mag niet lager zijn dan het wettelijke minimumloon. Tijdens ziekte heb je geen recht op kinderopvangtoeslag, tenzij er vervangende opvang plaatsvindt.

 Veilige en gezonde werkomgeving

Volgens de Arbowet ben je als ouder werkgever en verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Onze consulenten van Gastouderbureau NL inspecteren jouw woning en geven waar nodig advies. Als ouder kun je aansprakelijk worden gesteld voor bedrijfsongevallen of beroepsziekten.

 Transitievergoeding bij ontslag

Sinds 1 januari 2020 ben je als ouder verplicht een transitievergoeding te betalen als de nanny minstens 2 jaar voor je heeft gewerkt. De hoogte hiervan is 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Uitzondering: bij ontslag vanwege verwijtbaar gedrag van de nanny vervalt dit recht. Let op: bij ziekte mag je de arbeidsovereenkomst pas beëindigen na de verplichte doorbetalingsperiode van 6 weken en met inachtneming van de opzegtermijn.

Praktische aandachtspunten

 Aantal opvangkinderen

Een nanny mag volgens de Wet Kinderopvang maximaal:

  • 6 kinderen tot 13 jaar tegelijk opvangen
  • 5 kinderen tot 4 jaar
  • 4 kinderen tot 2 jaar
  • 2 baby's (tot 1 jaar)

Het is toegestaan dat kinderen van meerdere gezinnen opgevangen worden, mits dit op één opvanglocatie gebeurt.

 Zwangerschap

Een zwangere nanny heeft recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). Deze uitkering wordt door het UWV betaald. Als ouder hoef je dit verlof niet zelf te betalen.

 Werkgeverslasten en verzekeringen

Onder de regeling ben je niet verplicht om pensioen of sociale premies af te dragen. De nanny is ook niet automatisch verzekerd voor WW, ZW of WIA. Wel kan zij zich hier vrijwillig voor verzekeren bij het UWV. De pensioenopbouw moet zij desgewenst zelf regelen.

Ondersteuning van Gastouderbureau NL

Bij Gastouderbureau NL helpen we je om aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen. Wij adviseren, begeleiden en zorgen dat jij en jouw nanny goed geïnformeerd zijn. Zo regel je opvang aan huis op een zorgeloze en verantwoorde manier.