Regel Dienstverlening Aan Huis (RDAH)


Regel Dienstverlening Aan Huis. Hierbij moet je rekening houden met een aantal wettelijke verplichtingen;


  1. Maximaal 3 dagen werkzaam als gastouder per week op 1 opvang locatie.
  2. Recht op het minimale wettelijke uurloon
  3. Recht op vakantietoeslag
  4. Recht op vakantie doorbetaling
  5. Recht op verlof
  6. Recht op doorbetaling bij ziekte
  7. Recht op een veilige en gezonde werkomgeving
  8. Recht op transitievergoeding bij ontslag


  1. Maximaal 3 dagen; dit is ongeacht het aantal gewerkte uren per dag. Hierdoor hoef je geen loonbelasting en premies te betalen. Zodra de gastouder meer dan 3 dagen werkzaam is, dan moet je als ouder sociale premies en lasten afdragen.
  2. Het minimale wettelijke uurloon is gebaseerd op een uurloon bij 36 uren per week.
  3. Vakantietoeslag; dit is 8% over het loon. Deze is verdisconteerd in het uurtarief. Tenzij anders, door gastouder schriftelijk met vraagouder overeengekomen.
  4. Vakantiedoorbetaling; Dit is 4 keer het aantal gemiddelde werkuren per week. Deze is verdisconteerd in het uurtarief. Tenzij anders door de gastouder schriftelijk overeengekomen.
  5. Verlof; de nanny gastouder heeft recht op verlof volgens de wet Arbeid en Zorg
  6. Doorbetaling bij ziekte; Als ouder betaal je maximaal 6 weken door tegen 70% van het overeengekomen uurtarief. Dit mag niet minder zijn dan het wettelijke minimum. De eerste 2 dagen zijn voor de nanny gastouder.
  7. Veilige en gezonde werkomgeving; In de zin van de Arbowet wordt je gezien als werkgever en moet je zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Gastouderbureau NL helpt je hierbij en de consulent inspecteert je woning hier en geeft je tips en advies.
  8. Transitievergoeding; Je hebt geen ontslagvergunning nodig als je de nanny ontslaat. Vanaf 1 januari 2020 ben je als ouder een transitievergoeding verschuldigd. Tenzij de nanny gastouder wegens verwijtbaar gedrag is ontslagen of de overeenkomst met wederzijdse goedkeuring is beƫindigd. De transitievergoeding is 1/3 maandsalaris per heel dienstjaar vanaf de eerste eerste. Deze bereken je volgens de formule; (Bruto salaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst / bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris / 12)